Russian Active Measures in Cyberspace Through the Lens of Security Sectors - Pačková, Miroslava
Tento článok skúma ruské aktívne opatrenia v kybernetickom priestore so zameraním na dôsledky pre všetky bezpečnostné sektory. Štúdia spočiatku dáva do kontextu rastúce spoliehanie sa na kybernetický priestor na vykonávanie podvratných aktivít zameraných na vojenské, politické, spoločenské a ekonomické štruktúry. Využitie a kvalitatívna analýza open-source dát vo výskume identifikuje rôzne používané spôsoby ruskými aktérmi vrátane sofistikovaného používania kódu a obsahu na manipuláciu verejnosti na jej vnímanie a technologické procesy. Kľúčové zistenia ukazujú, že zatiaľ čo armáda a politické sektory sa vyznačujú vysokým stupňom technologickej vyspelosti, spoločenské sektory čelia prevažne hrozbám dezinformačných kampaní. Najmä v rezorte životného prostredia boli zistené významné kybernetické aktívne opatrenia. Štúdia dospela k záveru, že ruská kybernetická taktika je hlboko zakorenená v stratégii širšej geopolitickej oblasti, ktorá si vyžaduje silné protiopatrenia. Na rozšírenie a posilnenie politiky kybernetickej bezpečnosti sa odporúča medzinárodná spolupráca.