Trvajúci delikt a jeho špecifiká v civilnom práve na pozadí kompenzácie environmentálnych škôd - Novotná, Marianna
Potenciálne súkromnoprávne nároky dotknutých osôb nepriaznivým životným prostredím, ak je kontaminácia pričítateľná konkrétnemu subjektu. Autori sa budú snažiť zdôvodniť, že nie pri každom z práv na odškodnenie v peniazoch sa ako podmienka jeho vzniku vyžaduje u oprávneného subjektu preukázateľné poškodenie zdravia. Upozorňujú aj na vzájomný vzťah práv patriacich poškodenému na finančnú kompenzáciu a ilustrujú typickú črtu deliktov obdobnej povahy.