Selected Issues Concerning Internal Reconstruction of the Islamic Emirate of Afghanistan at the Current Stage of its Development - Čech, Ľubomír, 1955-
Historický vývoj Afganistanu bol vždy výrazne ovplyvňovaný vzťahom medzi ortodoxnými náboženskými postojmi a potrebou vypracovať a implementovať pragmatickú stratégiu sociálno-ekonomického rozvoja krajiny. To sa nezmenilo ani po návrate radikálneho islamského hnutia Taliban k moci. Islamský emirát Afganistan je vnútorne rozdelený a medzinárodne izolovaný. Bude čeliť zložitému obdobiu postkonfliktnej rekonštrukcie a procesu „návratu do normálu“. Tento článok poukazuje na možnosti a limity rekonštrukcie v Islamskom emiráte Afganistan s dôrazom na analýzu vnútorných aspektov tejto problematiky.