The UN Security Council: Legitimacy and Organized Hypocrisy - Dahl-Eriksen, Tor
Autoritu Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), možno aj jej legitimitu, mohli spochybniť nedávne udalosti. Vojna na Ukrajine a peklo na Blízkom východe spochybňujú jej úlohu zachovávateľa medzinárodného mieru a bezpečnosti a slabé alebo vysoko selektívne reakcie na masové zverstvá spochybňujú jej schopnosť poskytnúť ochranu obyvateľstvu, keď štáty zlyhajú. Tento článok sa zameriava na organizované pokrytectvo ako možnú organizačnú odpoveď na tieto výzvy, pričom vychádza z teoretického rámca vyvinutého najmä Nilsom Brunssonom. Organizované pokrytectvo považuje reči, rozhodnutia a činy za nezávislé prvky, ktoré spĺňajú rôzne požiadavky okolia s rôznymi odpoveďami. To môže pomôcť zložitej politickej organizácii, akou je BR OSN, znížiť tlak z výziev, pretože to umožňuje čerpať legitimitu z niekoľkých voľne prepojených zdrojov. Mimoriadne dôležitým takýmto zdrojom je úloha BR OSN ako jedinej arény globálneho rozsahu, kde sa pravidelne stretávajú zástupcovia najmocnejších štátov za účelom diskusií a možných rozhodnutí.