Cointegration Analysis of Stock Indices and Money Supply M2 in Selected Countries - Synek, Richard
Tento príspevok sa zameriava na skúmanie dlhodobého vzťahu medzi peňažnou zásobou a vybranými národnými a globálnymi akciovými indexmi. Detailné znalosti o tomto vzťahu môžu využiť analytici, investori a tvorcovia menovej politiky. Analýza vzťahu sa uskutočnila pomocou 2-stupňovej Engle-Grangerov kointegrácie. Najprv sa testovala stacionarita časového radu, následne sa odhadol dlhodobý model OLS aj krátkodobý model EC. Časové rady boli vždy testované za najdlhšie obdobie, za ktoré boli údaje dostupné. Dlhodobá závislosť akciových indexov od príslušného M2 sa potvrdila pri indexoch BOVESPA, FTSE100, S&P/BMV IPC, S&P BSE500, TSX a The 5000 Wilshire Small Cap Price Return. Naproti tomu závislosť medzi indikátorom svetovej peňažnej zásoby GlobalM2, akciovým indexom FTSEALL World a indexom S&P500 sa nepreukázala. Okrem toho sa nezistila žiadna závislosť medzi príslušnými indexmi M2 a DAX, PX, Nikkei225, KOSPI, SMI, SPCITIC300, Eurostoxx50, Willshire5000PR a ATX. Spätná závislosť M2 od akciového indexu bola zistená len pri čínskom indexe SPCITIC300.