To Selected Aspects of Migration in Central America - Janubová, Barbora, 1991-
Migrácia zo Strednej Ameriky má dlhú históriu a je významná sociálno-ekonomické podmienky vo vysielajúcich krajinách. Cieľom príspevku je charakterizovať súčasné trendy neregulárnej migrácie zo Strednej Ameriky. Analýzou migračného toku skúmame národnostnú štruktúru, definujeme tranzitné krajiny a destinácie stredoamerických migrantov a najväčší prínos migrácie vo forme remitencií. Krajiny Strednej Ameriky sú od roku 2015 tranzitnými krajinami pre migrantov a utečencov z Venezuely, potom pre karibské národy, ale aj pre Afričanov a Ázijcov. Medzi najdôležitejšie tranzitné uzly patrí Panama, Honduras a Mexiko. Cieľovou destináciou väčšiny stredoamerických migrantov a Mexičanov sú Spojené štáty americké. Remitencie sú pre sledované krajiny dôležitým zdrojom externého financovania. Honduras, Salvádor, Nikaragua a Guatemala sú závislé od remitencií, čo predstavuje viac ako 19 % ich HDP.