Comparasion of Destination Management Organisation in Slovakia and Abroad - Horský, Jerguš, 1998-
Tento vedecký článok je venovaný komparácii organizácie destinačného manažmentu v SR v porovnaní s vybranými európskymi krajinami, konkrétne Poľskom, Rakúskom a Švédskom, pričom si kladie za cieľ pozrieť sa aj na štruktúru riadenia cestovného ruchu v týchto krajinách. V rámci metodiky práce sú definované jednotlivé porovnávacie kritériá, ktoré zahŕňajú viaceré aspekty destinačného manažmentu daných krajín. Pomocou metódy deskriptívnej analýzy a porovnávacej tabuľky zohľadňujúcej jednotlivé kritériá sú prezentované výsledky odhaľujúce detaily, spoločné črty a rozdiely medzi skúmanými krajinami. Následne sú formulované návrhy na zlepšenie organizácie destinačného manažmentu na Slovensku s prihliadnutím na stav problematiky v porovnávaných krajinách. Príspevok prispieva k lepšiemu pochopeniu a optimalizácii destinačného manažmentu v kontexte cestovného ruchu na Slovensku a prikláňa sa k záveru, že zriadenie centrálneho riadiaceho orgánu môže priniesť vysokú pridanú hodnotu pre rozvoj organizácie destinačného manažmentu v krajine.