Chapter 11: Foreign AID and Development, FDI and Development, External Debt and Financial Crises - Darmo, Ľubomír, 1984-
Kapitola sa zameriava na určenie, do akej miery rastúcu ekonomiku krajiny možno pripísať jej zahraničnému dlhu, priamym zahraničným investíciám (PZI) a pomoci od iných krajín. Existuje niekoľko štúdií, ktoré sa zaoberajú touto problematikou. Štúdia ukazuje, že aj keď tieto vlastnosti môžu pomôcť rastu a rozvoju, môžu mať aj určité problémy, ako napríklad spoliehanie sa na iných, nerovnomerné rozdelenie bohatstva a finančné problémy, ktoré si vyžadujú ďalší výskum. Kapitola poskytuje popis zahraničnej pomoci, priamych zahraničných investícií a zahraničného dlhu pri ovplyvňovaní rozvoja rozvojových krajín.