Kedy je možné prekvalifikovanie príjmov zo živnosti na závislú činnosť - Boráková, Marta
V súčasnosti je veľmi aktuálne nahradzovanie pracovnoprávnych vzťahov inými, napr. obchodnoprávnymi vzťahmi. Dôvodom zámeny týchto vzťahov, kedy zamestnávateľ zamestná zamestnancov "na živnosť" je vysoké daňové a odvodové zaťaženie zamestnávateľa aj zamestnanca. Je výhodnejšie pre obidve strany, keď sa namiesto vzťahu zamestnanec - zamestnávateľ uzatvorí obchodnoprávny vzťah, kde na jednej strane je poberateľ služieb, alebo prác a na druhej strane živnostník. Kedy môže ísť o porušenie zákona? V prípade daňovej kontroly môže byť dorubená daň aj so sankciou?