Adverse Selection and Search Congestion in Over-the-Counter Markets - Mäkinen, Taneli
Asymetrické informácie o súkromnom ocenení aktív a ich kvalite vyvolávajú neistotu v súvislosti s motívmi obchodovania predajcov, čo umožňuje držiteľom vysokohodnotených aktív nízkej kvality zapojiť sa do špekulatívnych obchodov, ktoré nezahŕňajú žiadne alokačné zisky. Keď predajcovia súťažia pri hľadaní kupcov, takéto špekulatívne správanie nielen oslabuje priemernú kvalitu aktív, ale vytvára aj externé preťaženie, ktoré poškodzuje blahobyt, čo predlžuje čas na trhu pre každého jednotlivého predajcu. Návrhár trhu môže zmierniť neefektívnosť zavedením dane z transakcií a v prípade vážneho nepriaznivého výberu obmedzí účasť na trhu.