Analysis of Recent Trends in Gender Pay Gaps in the Czech and Slovak Republics Using Survey Data - Tóth, Peter, 1978-
Táto práca skúma vývoj rozdielov v odmeňovaní žien a mužov v Česku a na Slovensku pomocou mikroúdajov z piatich vĺn prieskumu štruktúry príjmov uskutočneného v rokoch 2002 až 2018. Odhadujeme rozdiely v odmeňovaní pre podvzorky kategorizované podľa veku, skupín povolaní a klasifikácie zamestnávateľského sektora. Naše zistenia naznačujú, že rozdiely v odmeňovaní žien a mužov sú v oboch krajinách vo všeobecnosti podobné, pravdepodobne kvôli ich spoločnému kultúrnemu a inštitucionálnemu dedičstvu. Okrem toho sa rozdiely v odmeňovaní počas sledovaného obdobia v oboch krajinách postupne zmenšujú. Najvýraznejšie mzdové rozdiely sú pozorované medzi jednotlivcami vo veku 30 až 49 rokov, čo je obdobie často spojené s významnou zodpovednosťou žien za výchovu detí. Najväčšie rozdiely v odmeňovaní sa vyskytujú v stredne kvalifikovaných robotníckych povolaniach. Odvetvovo sú najvyššie rozdiely v odmeňovaní, často presahujúce 20 %, zaznamenané v baníctve, priemysle, informáciách a komunikácii a finančných službách, zatiaľ čo najnižšie rozdiely, klesajúce pod 10 %, sa nachádzajú v oblasti vzdelávania, umenia, zábavy a rekreácie.