Inflation Differentials Based on Heterogenous Consumption Baskets of Slovak Households - Tóth, Peter, 1978-
Táto práca skúma empirickú distribúciu jednotlivých mier inflácie odvodených zo špecifických spotrebných košov domácností a skúma vzťah medzi týmito mierami a sociálno-ekonomickými charakteristikami slovenských domácností. Na základe údajov z prieskumu rozpočtu domácností a podrobného rozpisu indexov inflácie HICP z vrcholu nedávneho inflačného šoku v januári 2022 sme vypočítali váhy špecifického spotrebného koša domácností a jednotlivé miery inflácie. V dôsledku rôznych vzorcov spotreby v rámci vzorky naše zistenia naznačujú, že viacčlenné domácnosti s deťmi a domácnosti dôchodcov zažívajú najvyššie úrovne inflácie. Naproti tomu bohatšie domácnosti sú výrazne menej vystavené inflácii v dôsledku menšej časti ich rozpočtu vyčlenenej na potraviny a energie. Empirické rozdelenie odhalilo rozsah jednotlivých mier inflácie s odchýlkami až o 7,8 percentuálnych bodov pod a 7 percentuálnych bodov nad oficiálnu mieru inflácie HICP. Tieto zistenia sú dôležité pre navrhovanie cielených sociálnych politík zameraných na znižovanie chudoby a príjmovej nerovnosti.