Impact of Trade and Sustainable Development Chapters in EU Free Trade Agreements on Environmental Goods Trade - Smolková, Sára, 1998-
V kontexte klimatickej krízy a rastúceho významu obchodu s environmentálnym tovarom sa kapitoly o obchode a trvalo udržateľnom rozvoji (TSD) v dohodách o voľnom obchode (FTA) stávajú kľúčovými nástrojmi na podporu udržateľného hospodárskeho rastu. Tento výskum sa zameriava na analýzu vplyvu kapitol o TSD v dohodách o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a tretími krajinami na obchod s environmentálnym tovarom. Využíva sa ekonometrický model s panelovými údajmi za obdobie rokov 2011 až 2021. Zdroje údajov sú odvodené z databázy Medzinárodného menového fondu. Model obsahuje binárnu premennú označujúcu prítomnosť kapitoly TSD v jednotlivých FTA. Výsledky tejto štúdie poskytujú hodnotné poznatky pre tvorcov politík a prispievajú k lepšiemu pochopeniu toho, ako môžu medzinárodné obchodné dohody podporovať udržateľnosť, čo môže byť užitočné pri budúcich rokovaniach a formulovaní obchodnej politiky a politiky trvalo udržateľného rozvoja EÚ.