Vplyv finančného systému na corporate governance: Európa vs. USA - Šlampiaková, Lea, 1992-
Cieľom príspevku je preskúmať vplyv vlastníckych a kontrolných štruktúr a vzorov na správu a riadenie spoločností. Faktor agentúry, t. j. rozlišovanie medzi vlastníctvom a kontrolou spoločnosti, je ústredným prvkom každého modelu správy a riadenia spoločnosti. V USA je model založený na princípoch bohatstva akcionárov a maximalizácie, zatiaľ čo európsky model kladie dôraz na všetky zainteresované strany vrátane akcionárov.