Strategies for Pedagogical Interventions to Develop Emotional Intelligence (EI) of Employees in a Hybrid Work Schedule - Matulčíková, Marta, 1964-
Cieľom výskumného článku je identifikovať vzdelávacie metódy vhodné na rozvoj emocionálnej inteligencie zamestnancov. Pozornosť sa zamerala na počet hodín, ktoré sú malé a stredné podniky ochotné investovať do vzdelávania svojich zamestnancov v oblasti emocionálnej inteligencie a na benefity, t. j. zmeny v pracovných výsledkoch podľa hodnotenia respondentov. Na získanie údajov od respondentov, líniových manažérov a manažérov vzdelávania bola použitá dotazníková metóda a rozhovory. Na základe výpočtov korelačného koeficientu bol brainstorming identifikovaný ako často využívaná metóda aktívneho učenia, ktorá súvisí s fyzickou prítomnosťou v učebných priestoroch. Analýza odpovedí respondentov a ich výpočet pomocou korelačného koeficientu prekvapivo ukázal, že metóda prednášky si získala veľkú podporu a bola považovaná respondentmi, t. j. manažérmi a manažérmi vzdelávania, za veľmi dôležitú pre dosiahnutie kognitívneho, afektívneho a psychomotorického ciele vzdelávania. Navyše bola hodnotená ako metóda vhodná pre vzdelávanie na diaľku, teda pre virtuálne vzdelávacie priestory.