Predmet inšpekcie práce - Hrtánek, Ladislav
Pri zabezpečovaní bezpečnosti práce má zamestnanec možnosť kontaktovať príslušný inšpektorát práce. Inšpektori práce pritom majú možnosť vykonávať u zamestnávateľa inšpekciu práce len v rozsahu danom platnou právnou úpravou. Pri výkone inšpekcie práce zamestnávateľ musí vpustiť inšpektora práce do priestorov pracoviska a poskytnúť mu potrebné vysvetlenia, pokiaľ o ne inšpektor práce požiada. Predmet inšpekcie práce je pritom zameraný aj na kontrolu legálnosti zamestnávania. Inšpektoráty práce sú taktiež oprávnené poskytovať aj poradenstvo, pokiaľ to právna úprava pripúšťa.