Comparative Analysis of European Union Countries Based on Selected Aspects of Food Security - Matejková, Eva
Táto štúdia hodnotí 24 krajín Európskej únie z hľadiska potravinovej bezpečnosti v roku 2021. V tomto článku sme vyvinuli zložený index potravinovej bezpečnosti zohľadňujúci rôzne váhy ukazovateľov. Údaje boli získané z databáz FAOSTAT a Eurostat. Váhy 10 vstupných ukazovateľov boli odhadnuté pomocou modelu faktorovej analýzy založeného na analýze hlavných komponentov. Výsledky ukázali, že harmonizovaný index spotrebiteľských cien – potraviny mal najväčší vplyv na index potravinovej bezpečnosti, zatiaľ čo vplyv mediánu ekvivalentného čistého príjmu a mierna alebo závažná potravinová neistota mal najnižší vplyv. Írsko dosiahlo najvyššie hodnotenie podľa Indexu potravinovej bezpečnosti. Bulharsko zažilo najnepriaznivejšiu situáciu spomedzi krajín EÚ.