Priemerný a pravdepodobný zárobok - Mintál, Ján
Potreba výpočtu priemerného zárobku na pracovnoprávne účely vyplýva z pracovnoprávnych predpisov, v ktorých sa peňažné plnenie odvodzuje od priemerného zárobku. Ide najmä o stanovenie výšky náhrady mzdy za dovolenku, náhrady mzdy pri prekážkach v práci, doplatku pri výkone inej práce po preradení, náhrady mzdy pri neplatnom rozviazaní pracovného pomeru, pri okamžitom skončení pracovného pomeru zamestnancom, pri hromadnom prepúšťaní zamestnancov. Ak nie je možné určiť priemerný zárobok, použije sa tzv. pravdepodobný zárobok.