Factors Associated With Self-Perceived Health Status in the Slovak Republic - Labudová, Viera, 1958-
Pri hodnotení svojho zdravotného stavu respondent uvádza jednu z týchto kategórií: 1: veľmi dobrý, 2: dobrý, 3: dobrý, 4: zlý, 5: veľmi zlý. Cieľom tohto príspevku bolo analyzovať vplyv individuálnych charakteristík osôb vo veku 16 a viac rokov v Slovenskej republike na subjektívne vnímanie zdravia a kvantifikovať intenzitu ich vplyvu. Na tento účel sa použil model logistickej regresie na predpovedanie „dobrého zdravia“ (kategórie „veľmi dobré“ alebo „dobré“). Ako vysvetľujúce premenné pre model logistickej regresie boli zahrnuté tieto demografické alebo sociálno-ekonomické ukazovatele: rodinný stav, vek, najvyššia úroveň dosiahnutého vzdelania na základe ISCED, status hlavnej činnosti, ťažká materiálna deprivácia, vyrovnaný disponibilný príjem domácnosti, stupeň urbanizácie a región NUTS 3. Analýza bola vykonaná pomocou SAS Enterprise Guide na vzorke údajov z prieskumu EU SILC 2021.