A Barrier Against Liberalism? The Coalition Formation Process After the 2023 Slovak Parliamentary Elections - Just, Petr
Tento článok je zameraný na proces vytvárania koalície, ktorý nasledoval bezprostredne po voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2023. V rámci budovania bariér ako špecifickej koaličnej stratégie práca analyzuje tak predvolebné, ako aj povolebné koaličné stratégie strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách. Analyzuje faktory, ktoré tieto stratégie ovplyvňujú, ako aj faktory, ktoré ovplyvnili konečné zostavenie koalície. Spomenuté budú aj hlavné prekážky a výzvy, ktorým môže vytvorená koalícia v budúcnosti čeliť. Nakoniec sa článok zameriava na kľúčovú štiepnu líniu, ktorá je prítomná v slovenskej (a inej) politike v posledných rokoch: neliberalizmus vs. liberálna demokracia.