Literature Review of Scientific Knowledge on Wine Tourism - Pospíšilová, Vanesa, 1998-
Cieľom tohto článku je poskytnúť literárny prehľad vedeckých poznatkov zaoberajúcich sa vinárskou turistikou. Na vytvorenie tohto prehľadu sme použili bibliometrickú analýzu aplikovanú na 817 štúdií o vínnej turistike publikovaných v databáze Web of Science. Pri analýze týchto štúdií sme sa zamerali na autorov, typy dokumentov, roky vydania, krajiny pôvodu, inštitúcie a vydavateľov. Článok poskytuje prehľad publikácií vydaných v rokoch 2000 až 2024, pričom najvyšší počet vedeckých štúdií bol publikovaný v roku 2019. Španielsko a Austrália patria medzi popredné krajiny z hľadiska publikácií o vínnej turistike. Literatúra môže poslúžiť akademickým výskumníkom študujúcim vinársky turizmus, ako aj študentom, vinárom a podnikateľom v cestovnom ruchu, vinárskym organizáciám či širokej verejnosti.