Metódy oceňovania zmlúv životného poistenia podľa IFRS 17 - Slabá, Veronika
Medzinárodný štandard finančného výkazníctva IFRS 17 priniesol výrazné zmeny v hodnote poistných záväzkov vďaka použitiu rôznych metód oceňovania, posunu od implicitnej obozretnosti k explicitnej úprave rizika a zavedením zmluvnej servisnej marže. Informácie od začiatku účinnosti IFRS 17 naznačujú, že napriek rôznym dopadom zavedenia tohto štandardu vo všeobecnosti došlo k zvýšeniu poistných záväzkov a následnému poklesu vlastného imania. Cieľom príspevku je opísať výpočet záväzkov vyplývajúcich zo zmlúv životného poistenia v súlade s IFRS 17, poukázať na usmernenia stanovené v danom štandarde a preskúmať ich vplyv na proces výpočtu záväzkov. Článok analyzuje a aplikuje dve hlavné metodiky pri výpočte záväzkov z poistných zmlúv životného poistenia, a to Building Block Approach (BBA) a Variable Fee Approach (VFA). Snaží sa posúdiť ich výhody, nevýhody a obmedzenia v kontexte s požiadavkami IFRS 17.