Explaining Implausible Results in Shadow Economy Estimation Using MIMIC Models - Smrčková, Martina
Už desaťročia sa ekonómovia snažia odhadnúť veľkosť tieňovej ekonomiky (SE), ktorá nie je priamo pozorovateľná. Tento dokument skúma, ako model MIMIC (Multiple Indicator Multiple Cause) môže priniesť odhady SE/HDP (podiel SE na hrubom domácom produkte) pod 0 %, nad 100 % a iné nepravdepodobné výsledky. Pozornosť sa sústreďuje na nové kalibračné metódy od spoločnosti Dell’Anno (2022) a údaje o Českej republike (1993–2021). V článku sa uvádza, že jednou z hlavných príčin nepravdepodobných výsledkov je nesúlad medzi definíciou SE vyplývajúcou z modelu MIMIC a definíciou použitou na exogénne odhady použité na kalibráciu. Preto autori navrhujú testovanie súladu medzi definíciami SE, ako je hodnotenie trendov v latentnej premennej (skóre prvej fázy) vyplývajúce z modelu MIMIC a exogénnych odhadov alebo použitie regresnej alebo korelačnej analýzy.