Možnosti ale aj riziká digitalizácie účtovníctva - Meluchová, Jitka, 1965-
Cieľom príspevku je zamerať sa na trend digitalizácie a automatizácie účtovníctva a jeho legislatívny vývoj v SR a EÚ. Na Slovensku mnohé zmenila novela zákona o účtovníctve účinná od 1. januára 2022, ktorá upravila elektronickú formu účtovných záznamov, ako aj zabezpečenie vierohodnosti a neporušenosti obsahu týchto záznamov. Účtovná jednotka, ktorá chce zaviesť digitálne spracovanie účtovných dokladov musí spĺňať zákonom stanovené kritériá týkajúce sa vierohodnosti pôvodu, neporušiteľnosti a čitateľnosti obsahu. Digitalizácia účtovníctva má nesporné výhody ale aj riziká. Účtovná jednotka musí tieto riziká identifikovať, analyzovať, vyhodnocovať aby mohla urobiť kroky na zmiernenie dopadu týchto rizík súvisiacich so zavádzaním nových technológií. Príspevok sa zaoberá hrozbami, ktoré súvisia s právnym, kybernetickým rizikom ale aj rizikom operačným či technickým a upozorňuje na úskalia, ktoré sa môžu v praxi vyskytnúť.