Generácia Z v podnikoch služieb: Manažment starostlivosti o zamestnancov ako základ úspechu - Pekarovičová, Lenka, 2000-
Zamestnanci v spoločnostiach poskytujúcich služby zohrávajú kľúčovú úlohu, čelia špecifickým požiadavkám, ktoré priamo ovplyvňujú úspech podnikania. Tento príspevok sa zameriava na identifikáciu a analýzu kľúčových prvkov systémov starostlivosti o zamestnancov v podnikoch služieb, ktoré sa vzťahujú na generáciu Z. Generácia Z predstavuje rastúcu časť pracovnej sily s postojmi a preferenciami, ktoré sa v určitých oblastiach líšia od predchádzajúcich generácií. Na dosiahnutie tohto cieľa bola vykonaná kvantitatívna štúdia pomocou metódy prieskumu medzi príslušníkmi generácie Z. Výsledky odhalili, že najdôležitejším faktorom pracovnej spokojnosti pre generáciu Z je finančná kompenzácia, zatiaľ čo rovnováha medzi pracovným a súkromným životom a zvýšená pozornosť venovaná duševnému zdraviu sa tiež dostáva do popredia. Prínos článku spočíva v poskytnutí prehľadu špecifických preferencií generácie Z, ktorý môže slúžiť ako základ pre návrh opatrení na zlepšenie pracovného prostredia a zvýšenie motivácie a spokojnosti zamestnancov.