Zmeny v ohrození chudobou na Slovensku v krízovom období po roku 2019 - Šoltés, Erik, 1974-
Krízy (zdravotná, energetická, inflácia), ktorým Európa čelí na začiatku 20. rokov 20. storočia výrazne ovplyvňujú riziko chudoby a sociálneho vylúčenia jej obyvateľov. Článok sa zameriava na jeden rozmer tohto mnohorozmerného fenoménu a to príjmovú chudobu. V EÚ sa monitoruje v rámci rôznych stratégií trvalo udržateľného rozvoja prostredníctvom rizika miery chudoby (AROP). Výskum sa zameriava na zmeny v AROP na Slovensku v roku 2022 v porovnaní s rokom 2019. Na tento účel sa používajú binomické logitové modely spolu s pridruženými analýzami hraničných priemerov, kontrastná analýza a odhad pravdepodobnosti AROP pre rôzne skupiny obyvateľstva. Zisťovanie, či sa na Slovensku zmenili rizikové skupiny obyvateľstva v roku 2022 oproti roku 2019 z pohľadu AROP, ako sa zmenila ich rizikovosť a aký bol synergický efekt viacerých negatívnych faktorov na AROP v porovnávaných rokoch.