Circular Migration of Highly Skilled Labor in EU Countries and Its Impact on Migration Policies - Přívarová, Magdaléna, 1955-
Migračné politiky sa v posledných desaťročiach stali zložitejšími a diverzifikovanejšími, pričom vo väčšine krajín EÚ sa využívajú rôzne programy a nástroje. Cieľom tohto inovačného procesu je prispôsobiť sa novým výzvam. Tieto výzvy zahŕňajú aj prudký nárast podielu vysokokvalifikovaných migrantov na migračných tokoch. Súčasný výskum migrácie vysokokvalifikovaných pracovných síl sa okrem rôznych neekonomických faktorov stimulujúcich emigračné zámery kvalifikovaných pracovníkov či študentov vysokých škôl zameriava na spochybňovanie platnosti teórie odlivu mozgov v súčasnej etape globalizácie a rozvoja IKT. Značná časť migračných tokov má len dočasný charakter, čo možno vnímať ako cirkuláciu mozgov, nie ako únik mozgov. Na túto skutočnosť by mala reagovať migračná politika v krajinách EÚ. Príspevok načrtáva genézu konceptu okružnej migrácie. Pozornosť venuje aj tomu, že mechanizmy, ktoré zabezpečia obehový charakter migračného pobytu, nie je potrebné len zavádzať, ale ich aj neustále inovovať. Načrtáva aj stratégie moderných migračných politík, ktoré umožnia plné využitie potenciálu vysokokvalifikovaných migrantov.