An Overview of Ethical Issues in Neuromarketing: Discussion and Possible Solutions - Mouammine, Yahia
Vznik nových oblastí výskumu často vyvoláva vo vedeckej komunite názorové rozpory, najmä ak ide o ľudí. Spotrebiteľská neuroveda, v populárnom diskurze bežne označovaná ako neuromarketing, vyvolala v akademických kruhoch množstvo etických problémov a morálnych nejasností. Ak sa nezasiahne, tieto prekážky môžu brániť rozvoju tejto rodiacej sa disciplíny. Hoci sa niektoré etické obavy môžu zdať prehnané, je nevyhnutné, aby výskumníci aj neuromarketingové firmy dodržiavali prísne protokoly na ochranu údajov a ctili dôvernosť účastníkov štúdií. Koncepcia neuromarketingu, ako sa bežne uvádza vo vedeckých prácach, označuje prienik oblastí neurovedy a marketingu. Táto definícia nám poslúžila ako katalyzátor nášho skúmania etických úvah vyjadrených v neuromarketingovej literatúre, situovaných do teoretických konštruktov neuroetiky a etiky marketingového výskumu. Tento článok skúma etickú dilemu z dvoch hľadísk, a to z hľadiska marketingového výskumu a neuroetiky. Nasledujúci diskurz sa zaoberá etickými problémami vyplývajúcimi z existujúcej neuromarketingovej literatúry, pričom poskytuje životaschopné riešenia a usmernenia na efektívne prechádzanie týmto neprebádaným etickým priestorom.