Impact of AI Technologies on Operations of Small and Medium Transport Businesses - Nićin, Vojislava
V tomto článku autori prezentujú štúdiu o integrácii umelej inteligencie v malých a stredných podnikoch v oblasti dopravy a skladovania so zameraním na výskumné otázky, prehľady literatúry, hypotézy, výber vzoriek a analýzu údajov. Skúmali súčasnú podporu umelej inteligencie a vnímanie a plány MSP v tomto sektore. Autori sa zaoberali nedostatkom literatúry o používaní umelej inteligencie v malých a stredných podnikoch v doprave a skúmali faktory, ako je prijatie umelej inteligencie, vnímanie výhod, korelácia veľkosti spoločnosti a investičná ochota. Údaje boli zozbierané od 163 MSP v Srbsku a na Slovensku, čo odhalilo problémy pri identifikácii účastníkov v dôsledku nízkeho využívania umelej inteligencie. Klesajúce miery osvojenia umelej inteligencie autori pripisujú finančným, technologickým, regulačným problémom a problémom s povedomím. Cieľom výskumu je zlepšiť prijatie umelej inteligencie v malých a stredných podnikoch v oblasti dopravy a skladovania a poskytnúť určité usmernenia pre budúcu prácu.