Vulnerability Assessment of Transport Infrastructure Elements - Case Study in Rajec - Kubás, Jozef
Tento príspevok sa zaoberá hodnotením rizika územia s dôrazom na dopravnú infraštruktúru. Narušenie niektorých prvkov dopravnej infraštruktúry môže viesť k veľkým negatívnym dopadom na fungovanie spoločnosti, ekonomík či štátov. Článok preto začína prezentáciou charakteristík a významu infraštruktúry cestnej dopravy s ohľadom na jej zraniteľnosť. Jadrom príspevku je identifikácia zraniteľných prvkov infraštruktúry cestnej dopravy a ich častí a následné posúdenie zraniteľnosti vybraného prvku infraštruktúry cestnej dopravy vo vybranom území. Cieľom výskumu prezentovaného v tomto príspevku bolo preto navrhnúť metódu identifikácie a hodnotenia zraniteľnosti prvkov infraštruktúry cestnej dopravy s využitím najnovších prístupov v oblasti hodnotenia zraniteľnosti. Navrhovaný postup hodnotenia zraniteľnosti je aplikovaný v podmienkach mesta Rajec na Slovensku.