Forecasting Day-Ahead Expected Shortfall on the EUR/USD Exchange Rate: The (I)relevance of Implied Volatility - Lyócsa, Štefan, 1982-
Tento dokument skúma výhody rozšírenia ekonometrických modelov používaných pri predpovedaní očakávaného schodku, rizika meraného v dohode Basel III, s informáciami o implikovanej volatilite získanej z opčných kontraktov EUR/USD. Denné predpovede sa získavajú z niekoľkých tried ekonometrických modelov: historická simulácia, EGARCH, HAR na báze kvantilovej regresie, spoločný model VaR a ES a kombinované prognózy. Overujeme, či sú výsledné očakávané predpovede schodku dobre špecifikované a testujeme presnosť modelov. Naše výsledky dokazujú, že informácie, ktoré poskytuje implikovaná volatilita s výhľadom do budúcnosti, sú cennejšie ako informácie v realizovaných meraniach so spätným pohľadom. Tieto výsledky platia vo viacerých špecifikáciách modelu, sú stabilné v čase, držia sa pri alternatívnych stratových funkciách a sú výraznejšie v obdobiach vyššej trhovej neistoty, keď je modelovanie rizík najdôležitejšie.