The Impact of Financial Literacy on Financial Inclusion - Beyond Standard Financial Instruments - Orlov, Denys, 1998-
V tomto príspevku skúmame vzťah medzi finančnou gramotnosťou a rozsahom výsledkov finančnej inklúzie na úrovni krajiny. Na rozdiel od Grohmanna a spol. (2018), ktorí považujú štandardné finančné nástroje za proxy pre finančnú inklúziu, uvažujeme o ďalších nástrojoch týkajúcich sa digitálnych platieb. Pomocou prierezových údajov na úrovni krajín z Globálneho prieskumu finančnej gramotnosti 2014/2015 spolu s ďalšími zodpovedajúcimi ekonomickými a finančnými ukazovateľmi na úrovni jednotlivých krajín, ako aj rozsiahlou regresnou analýzou, ukazujeme, že finančná gramotnosť je dôležitým determinantom využívania digitálnych platieb. ako aj iné štandardné finančné nástroje.