EPEAT certifikát ako nástroj zeleného verejného obstarávania IKT - Tkáč, Juraj
V dnešnej dobe, keď sa elektronika stala neoddeliteľnou súčasťou našich životov, je dôležité zamyslieť sa nad jej vplyvom na životné prostredie. EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) je globálny systém environmentálneho hodnotenia elektroniky, ktorý pomáha spotrebiteľom a organizáciám identifikovať produkty šetrnejšie k planéte. Pri nákupe počítačov, monitorov, tlačiarní a iných IKT zariadení môžu verejní obstarávatelia zahrnúť EPEAT ako povinnú požiadavku alebo hodnotiace kritérium. Preferovaním EPEAT registrovaných produktov, najmä tých s vyššou úrovňou certifikácie (Gold), verejné inštitúcie prispievajú k významnému znižovaniu elektronického odpadu, šetreniu energie a redukcii emisií skleníkových plynov.