Daňový bonus v praxi v roku 2024 - Rabatinová, Marcela, 1977-
Daňový bonus na zaplatené úroky podľa ustanovenia § 33a zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. predstavuje formu priamej daňovej úľavy, ktorá priamo znižuje už vypočítanú daň daňovníka, ktorý je dlžníkom zo zmluvy o úvere na bývanie, ale až po uplatnení daňového bonusu na vyživované dieťa podľa § 33 zákona o dani z príjmov. Od 1. 1. 2018 nahradil systém štátnej podpory k hypotekárnym úverom pre mladých, pričom je možné ho uplatniť iba na základe zmluvy o úvere na bývanie uzatvorenej po 31. 12. 2017. Daňový bonus na zaplatené úroky pri úveroch na bývanie do 31. 12. 2023 a od 1. 1. 2024 a pomoc štátu pri splácaní úverov na bývanie.