Navrhovaná definícia uhlíkovo neutrálnych palív bráni znižovaniu emisií skleníkových plynov v doprave - Kvasňovský, Richard
Súčasné ciele v oblasti dekarbonizácie nastavuje aj nedávno schválená smernica Európskej komisie o podpore energie z obnoviteľných zdrojoch RED III (Renewable Energy Directive). Jej cieľom je urýchliť proces znižovania emisií skleníkových plynov vo viacerých sektoroch vrátane dopravy do roku 2030. Zásadný vplyv na budúcnosť výroby vozidiel so spaľovacím motorom má aj prijatá novela Nariadenia o CO2 štandardoch pre osobné autá a dodávky, ktorá po roku 2035 umožňuje registráciu nových vozidiel výlučne so 100% znížením emisií CO₂ na výfuku a novela Nariadenia o CO2 štandardoch pre nákladné autá, ktorá umožňuje registráciu nových vozidiel od 2040 len s 90% znížením emisií CO2.