Analysis of the Impact of the Fourth Gas Package on the European Union's Energy Market and Its International Economic Relations With Third Countries - Holjenčíková, Katarína, 1997-
Európska únia od konca 90. rokov 20. storočia postupne zavádzala regulačné balíky pre plyn s cieľom liberalizovať obchod s plynom a vytvoriť jednotný a konkurencieschopný trh s plynom. To zmenilo trh EÚ s plynom z monopolnej štruktúry s vertikálne integrovanými podnikmi na taký, kde si dodávatelia plynu konkurujú a prevádzkovatelia infraštruktúry sú oddelení. Štvrtý plynový balík prijatý 21. mája 2024 nadväzuje na predchádzajúci balík z roku 2009 a je v súlade so Zelenou dohodou EÚ a plánom Fit for 55, pričom sa zameriava na znižovanie emisií, modernizáciu trhu a integráciu vodíkových a nízkouhlíkových plynov. Vodík by mal slúžiť ako zdroj čistej energie v budúcej energetickej schéme EÚ pre oblasti, kde majú plynné nosiče energie nezastupiteľnú úlohu a kde nie je vhodná elektrifikácia. Ako primárnu prieskumnú metódu sme v článku použili dva štruktúrované rozhovory: jeden so zástupcom prevádzkovateľa prenosovej sústavy SR a druhý so zástupcom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Väčšina článku využíva kvantitatívnu metódu vo forme analýzy so zameraním predovšetkým na 4. plynový balík.