The Position of the European Commission in the Institutional Framework of the European Union - Harakaľová, Ľubica, 1963-
Cieľom príspevku je poukázať na budovanie nadnárodného postavenia Európskej komisie od začiatku jej existencie a fungovania v rámci prvých troch európskych integračných zoskupení a neskôr Európskej únie. V chronologickom prehľade poukážeme na hlavné udalosti a protagonistov formujúcich vznik Komisie. Predseda Komisie zohráva hlavnú úlohu pri formovaní politických a ekonomických nástrojov spoločenstiev. Na príklade jednotlivých zástupcov ilustrujeme, ako ovplyvňujú tvorbu komisie a jej rozhodovaciu činnosť. Pri písaní článku sme vychádzali z knižných publikácií, odborných článkov a legislatívnych aktov EÚ. Krízové ​​javy posledných desaťročí posilnili pozíciu Komisie využívaním nielen formálnych, ale aj neformálnych nástrojov vyplývajúcich z legislatívy EÚ.