Towards Socially Sustainable Development: The Social Quality Approach - Antalová, Mária, 1952-
Monitorovanie a hodnotenie trvalo udržateľného rozvoja si vyžaduje stanovenie ukazovateľov zameraných na kľúčové spoločenské aspekty. Zatiaľ čo kvantifikácia environmentálneho a ekonomického pokroku je pomerne jednoduchá, sociálna oblasť čelí výzvam pre svoju nedostatočnú špecifickosť a obmedzené možnosti podávania správ. V dôsledku toho tento príspevok vytvára koncepčný a metodologický rámec pre hodnotenie trvalo udržateľného sociálneho rozvoja prostredníctvom definovania a implementácie konceptu sociálnej kvality. Túto novú metodiku sme použili a overili pomocou údajov z krajín Európskej únie. Výsledky našej štúdie naznačujú významné rozdiely v implementácii sociálnej kvality a jej podmienených faktorov medzi týmito krajinami. Dánsko sa ukázalo s najvyššou úrovňou implementácie sociálnej kvality, zatiaľ čo Rumunsko vykázalo najnižšiu úroveň. Tieto rozdiely boli pozorované v rámci štyroch podmienených faktorov sociálnej kvality: sociálno-ekonomické zabezpečenie, sociálne začlenenie, sociálna súdržnosť a sociálne posilnenie. Naša analýza navyše odhalila, že rozdiely v implementácii sociálnej kvality neboli striktne v súlade s tradičnými kategorizáciami západného a východného bloku. Namiesto toho sme našli zmiešané zoskupenia krajín, ktoré nezodpovedali týmto regionálnym rozdeleniam. To naznačuje, že dynamika sociálnej kvality je zložitá a ovplyvnená rôznymi faktormi, čo poukazuje na potrebu diferencovaných a kontextovo špecifických prístupov na zlepšenie sociálnej kvality a trvalo udržateľného rozvoja.