Osobnostní determinanty charakterizující populaci lidí bez domova v Přístavech: Které potřeby sdílejí zaměstnanci s uživateli a ve kterých se odlišují? - Müller, Ivo
Cieľom tohto výskumu bolo pomocou empirických metód identifikovať dôležité determinanty v ľudskej psychike, ktoré odlišujú sociálne marginalizovaných ľudí od sociálne integrovaných ľudí. Teoretickým východiskom a nástrojom je psychometrické chápanie ľudskej osobnosti. Údaje získané zo samoštrukturovaného dotazníka od užívateľov domovov so špeciálnym režimom, ktoré prevádzkuje Armáda spásy, sú spracované a vyhodnotené pomocou metód matematickej štatistiky. Získané výsledky ponúkajú referenčný rámec pre interakciu sociálneho pracovníka s užívateľmi pri mapovaní a napĺňaní ich individuálnych potrieb, konkrétne umožňujú selektívne zacieliť proces individuálneho plánovania.