Využívanie ochrany duševného vlastníctva v kontexte krajín V4 - Schönová, Michaela, 1989-
Duševné vlastníctvo, ako statok nehmotnej povahy predstavuje výsledok tvorivej činnosti a tvorivého myslenia. Jeho ochrana je dôležitým prvkom budovania konkurencieschopnej ekonomiky a duševnému vlastníctvu a problematike ochrany jeho práv sa v poslednom období dostáva čím ďalej, tým viac celosvetovej pozornosti. Predovšetkým v posledných desaťročiach sa podniky odkláňajú od hmotného kapitálu a na dôležitosti naberá duševný, nehmotný majetok v podobe znalostí a know – how. Podľa údajov S&P 500 Intangible Asset Market Value Study (2020) podiel nehmotného majetku na celkovom majetku spoločností sa od roku 1975 do roku 2020 zvýšil zo 17 % až na hodnotu 90 %.