Dopad cestovného ruchu na kvalitu života obyvateľov destinácie Belianske Tatry v kontexte Doxeyho iritačného indexu - Horský, Jerguš, 1998-
Cestovný ruch je významným zdrojom príjmov pre oblasti cestovného ruchu, vrátane Belianskych Tatier. Môže však mať rôzne dopady na kvalitu života miestnych obyvateľov. Tento článok sa zameriava na analýzu vplyvu turizmu na kvalitu života obyvateľov destinácie Belianske Tatry pomocou Doxeyho indexu podráždenosti ako nástroja na meranie postojov obyvateľov k turistom. Výsledky vychádzajú z prieskumov, odhaľujúce postoje miestnych obyvateľov k intenzite turizmu a jeho dopadom na ich každodenný život. Článok poskytuje hodnotenie súčasnej situácie a navrhuje základ pre ďalší výskum, ktorý by mohol prispieť k hlbšiemu pochopeniu dlhodobých vplyvov turizmu na miestnu komunitu.