Úvod do problematiky rizikového hodnotenia krajín - Hrubšová, Andrea, 1999-
Riziko v medzinárodnom obchode predstavuje komplexnú oblasť zahŕňajúcu politické, ekonomické, právne a environmentálne faktory, ktoré ovplyvňujú stabilitu podnikov a krajín. Tento článok analyzuje riziko krajiny, ktorá je tradične vnímaná ako ťažko uchopiteľná oblasť pre nedostatok informácií. S príchodom technologických inovácií a globalizácie sa však výrazne zvýšila dostupnosť informácií, čím sa zmenila potreba efektívnejšieho spracovania a hodnotenia rizík. Príspevok analyzuje hlavné typy rizík a nástroje používané na ich riadenie s dôrazom na finančné a technologické nástroje ako hedging, blockchain a umelá inteligencia, ktoré zlepšujú transparentnosť dodávateľských reťazcov a riadenie rizík. Cieľom článku je poskytnúť prehľad súčasných trendov v manažmente rizík v medzinárodnom prostredí a poukázať na kľúčové medzery vo výskume, ktoré si vyžadujú ďalšie štúdium.