Neurocoaching: Status Quo - Ožvoldová, Katarína, 1984-
Neuroveda v posledných rokoch výrazne pokročila, keď odhalila záhady ľudského mozgu a jeho vplyvu na správanie a rozhodovanie. Tieto pokroky viedli k rastúcemu záujmu o aplikáciu neurovedeckých princípov v rôznych oblastiach, vrátane koučingu a súvisiacich disciplín manažmentu, vedenia a organizačného založenia. Neurocoaching, relatívne nová disciplína, integruje neurovedu s tradičnými koučovacími postupmi na zlepšenie osobného a profesionálneho rozvoja a celkového výkonu v organizáciách. Využitím poznatkov z výskumu mozgu sa neurokoučing zameriava na vytváranie efektívnejších a cielenejších intervencií, ktoré riešia špecifické potreby a výzvy choachees. Tento článok bude skúmať teoretické základy neurokoučingu, jeho praktické aplikácie, potenciálne výhody, ktoré ponúka jednotlivcom a organizáciám, a kritiku mylných predstáv a mýtov o zvýšenej popularizácii tohto prístupu ku koučovaniu. Okrem toho ponúkne pohľad na príbuzné disciplíny neuromanažment, neuroleadership a nie tak bežne používaný pojem neuro-the board.