Vecné a osobné žaloby vo svetle klasického a justiniánskeho - Brtko, Róbert
Príspevok je rozdelený do dvoch hlavných častí a je zameraný na analýzu vybratých rímskoprávnych prameňov týkajúcich sa zaradenia žalôb buď do kategórie vecných žalôb (actiones in rem) alebo do kategórie osobných žalôb (actiones in personam). Cieľom príspevku nie je len predstaviť uvedené kategórie žalôb, ale prostredníctvom inter-polačnej metódy pokúsiť sa dokázať tézu, podľa ktorej v justiniánskom rímskom práve kritérium delenia na žaloby vecné a osobné nebolo také jednoznačné, ako v predchádzajúcom klasickom práve. V klasickom práve vecné a osobné žaloby patrili do rámca civilného práva a ich delenie bolo jednoznačné: vecná žaloba predpokladala existenciu vec-ného práva, osobná žaloba zas obligáciu.