Environment- Focused Economic Tools of Public Policy - Mihaliková, Eva
Verejná politika je interdisciplinárnou vednou disciplínou a je využívaná na riešenie rôznych problémov jednotlivých odvetví hospodárstva, nevynímajúc politiku životného prostredia. Využíva k tomu celý rad nástrojov, vrátane ekonomických nástrojov, ktoré sú zakotvené v právnych predpisoch. Príspevok je orientovaný na identifikáciu a analýzu ekonomických nástrojov uplatňovaných v Environmentálnom fonde pri ochrane životného prostredia. Prezentované údaje sa zameriavajú na oblasť ochrany ovzdušia, vôd a na oblasť odpadového hospodárstva a sú sledované v dvoch kategóriách ekonomických nástrojov – ako nástroje, ktoré môžu mať pozitívny stimul (dotácie, úvery) alebo ako nástroje, ktoré môžu odradiť znečisťovateľov od určitého typu správania (poplatky, sankcie). Príspevok zdôrazňuje dôležitosť ekonomických nástrojov v environmentálnej politike, lebo sú považované za účinný nástroj pri znižovaní znečistenia životného prostredia.