Ochrana proti rozriedeniu podielu - Janáč, Viliam
Antidilučné právo je osobitným právom spoločníkov, ktorého hlavným účelom je ochrana spoločníkov pred rozriedením ich podielov v spoločnosti. Na účely príspevku bude čitateľa zaujímať antidilučné právo v jeho užšom chápaní ako zmluvného nástroja, po ktorom siahajú investori rizikového kapitálu v startupových spoločnostiach v prípadoch, ak k investícii do spoločnosti v rámci realizovaného investičného kola dochádza pri nižšej valuácii oproti predošlému investičnému kolu. V dôsledku výkonu tohto práva má investor získať dodatočný objem účasti, ktorá má kompenzovať jeho "straty" v dôsledku poklesu hodnoty jeho podielu v spoločnosti. Toto právo originálne vzniklo v USA. Jeho "transplantácia" do prostredia kontinentálneho korporačného práva ale nie je úplne jednoduchá.