How the Rule of Law Can Promote Sustainable Development Across Three Core Pillars - Mahmutovic, Adnan
Globálny konsenzus o Agende OSN 2030 pre udržateľný rozvoj identifikuje spoločenské, ekonomické a environmentálne rozmery 17 navzájom prepojených cieľov. Často prehliadaný právny štát zohráva kľúčovú úlohu pri podpore týchto udržateľných rozmerov. Tento dokument zdôrazňuje význam právneho štátu ako kritickej súčasti pre podporu Agendy 2030 a zabezpečenie udržateľnosti v praxi smerom k trvalému rozvoju v ekonomických, sociálnych a environmentálnych rozmeroch. Tvrdí, že stabilný, transparentný právny systém je nevyhnutný pre ekonomickú prosperitu, ako aj pre sociálnu a environmentálnu udržateľnosť, pretože zabezpečuje spravodlivý prístup k službám, podporuje rovné príležitosti a presadzuje normy ochrany životného prostredia. Táto analýza sa tiež zaoberá tým, ako robustné právne rámce, silné inštitucionálne kapacity a posilnenie prostredníctvom práva sú nevyhnutné pre podporu udržateľného rozvoja a ochranu životného prostredia, pričom ponúka široký obraz o tom, ako možno zlepšiť právne štruktúry a orgány pre holistický rozvoj a udržateľnosť.