Optimization Model of Staffing for Aircraft Ground Handling in the Case of Personnel Substitutability - Cíleček, Jakub
Predložený článok sa zaoberá matematickým modelovaním pozemnej obsluhy lietadla na obslužnej ploche pre efektívnejšie využitie pozemného personálu v prípade existujúcej zastupiteľnosti pracovníkov. Tento článok navrhuje podporný rozhodovací nástroj pre efektívne plánovanie pozemnej obsluhy lietadla. Tento nástroj sa použije pre vybraný typ lietadla a s použitím minimálneho počtu personálu zúčastňujúceho sa na postupe pozemnej obsluhy lietadla. Optimalizácia vychádza z pôvodného matematického programovacieho modelu a jeho riešenia. Výpočtové experimenty overujúce funkčnosť navrhovaného modelu boli realizované na aktuálnych dátach z medzinárodného regionálneho letiska Ostrava v Českej republike. Originalita navrhovaného prístupu (okrem pôvodného modelu) spočíva v zavedení zastupiteľnosti pracovníkov jednotlivých kvalifikácií a rozklade pracovných skupín zložených z pracovníkov rovnakej kvalifikácie až na úroveň jednotlivých pracovníkov.