Demographic Processes and Brief Overview of Population Research in Czechia and Slovakia After Dissolution of the Common State - Bleha, Branislav
Článok podáva stručný prehľad demografických procesov a ich výskumu v Česku a na Slovensku v posledných troch desaťročiach, teda v období po rozdelení spoločného československého štátu. Identifikované a opísané sú všeobecné trendy vo vybraných demografických procesoch. Výskum je zhrnutý a kriticky zhodnotený v troch základných oblastiach: analýza najnovších trendov, prognózovanie a aplikovaný demografický výskum. Článok sa viac zameriava na aplikovaný výskum a prognózovanie, zámerne sú vynechané štruktúry a všeobecná dynamika obyvateľstva.