Riziká kontaminácie biotických a abiotických zložiek životného prostredia kadmiom a olovom - Varga, Jozef
Rozoberanie rizika kontaminácie potenciálne toxických prvkov Pb a Cd a ich následný negatívny vplyv na biotické a abiotické zložky životného prostredia. Schopnosť Pb a Cd akumulovať toxické účinky v organizmoch je potvrdená radom výskumov v oblasti biológie, medicíny, poľnohospodárstva a ďalších záujmových oblastí. Príspevok popisuje základný výskyt, charakteristiku, využitie Pb, Cd a ich špecifické riziká pre človeka, zvieratá, ale aj dôležité prírodné procesy.